Teken bij de hond voorkomen

Hoe kun je teken bij de hond voorkomen?

Hoe kun je teken bij de hond voorkomen? Zodra de lente aanbreekt komen de teken weer tevoorschijn. Deze vervelende, bloedzuigende beestjes kunnen zich vastbijten in de huid van mensen, maar ook van dieren. De hond in het bijzonder blijkt een graag geziene “gastheer” te zijn voor deze onpopulaire insecten. In eerste instantie ondervindt een hond niet zoveel last van de beet en lijkt het vrij onschuldig. Toch moet een dergelijke beet niet te licht worden opgevat. Deze parasieten kunnen namelijk allerhande infectieziekten overbrengen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Wil je daarom graag ontdekken hoe je tekenbeten bij honden kan voorkomen? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de onderstaande informatie.

Welke mogelijkheden bestaan er om je hond tegen teken te beschermen?

In de praktijk zijn er verschillende soorten van ongediertebestrijding terug te vinden die kunnen helpen om je hond tegen tekenbeten te beschermen. In eerste instantie zijn er de zogenaamde “spot-on” preparaten. Het gaat hierbij om middeltjes die rechtstreeks op de huid van de hond worden aangebracht. Als alternatief voor een dergelijk product tegen teken is het ook mogelijk om een handige spray te kopen. Wees wel gewaarschuwd, echt helemaal gek zal je vrolijke viervoeter er waarschijnlijk niet van zijn…

De effectiviteit van de bovenstaande middeltjes blijft ongeveer drie à vier weken duren. Na afloop zal een nieuwe behandeling moeten worden uitgevoerd. Wil je liever niet kiezen voor één van deze opties? Dan zou je ook nog kunnen kijken in de richting van een ongedierte halsband voor honden. Ook deze kan er namelijk zeker mee voor zorgen dat teken uit de buurt zullen blijven van jouw vrolijke vriend. Voor dergelijke halsbanden geldt in de praktijk dat ze normaal zo’n vier à vijf maanden bescherming blijven bieden.

Bestaan er ook natuurlijke alternatieven om teken bij de hond te voorkomen?

Voor heel wat hondenbaasjes geldt dat ze liever geen chemische bescherming tegen teken willen gebruiken. Omwille van deze reden wordt er dan bijvoorbeeld gekeken in de richting van etherische oliën die ze op hun viervoeter aanbrengen. Ook knoflook dat in het eten wordt gemengd zou een bepaalde bescherming kunnen bieden tegen ongedierte als teken. Let wel, het is van belang om er rekening mee te houden dat knoflook schadelijk kan zijn voor honden. Het is dan ook zeer belangrijk om altijd de juiste hoeveelheden in acht te nemen. Bovendien is het zo dat het effect van natuurlijke beschermingsmiddelen tegen teken sterk controversieel is. Wie dus echt zeker wil zijn van een goede bescherming kiest toch bij voorkeur voor de chemische bestrijdingsmiddelen.

Wat wanneer je hond toch een tekenbeet heeft?

Hebben de genomen voorzorgsmaatregelen toch niet het beoogde effect gehad? Is je hond dus met andere woorden toch geconfronteerd met een beet van een teek? In dat geval is het belangrijk om de teek voorzichtig uit de huid van de hond te verwijderen. Dit doe je door gebruik te maken van een speciale tekentang of een tekenhaak. Belangrijk is om de bloedzuiger zo dicht mogelijk tegen de huid vast te nemen om hem te verwijderen. Controleer altijd of je de teek aan zijn kop eruit hebt kunnen trekken. Is dat niet het geval? Of vrees je dat je de teek niet op de juiste manier hebt verwijderd? Dan is het altijd belangrijk om even contact op te nemen met een dierenarts.

Protected by CleanTalk Anti-Spam