Hoe kies ik de juiste schakelketting (slipketting) voor mijn hond?

Juiste maat

Om te kunnen wandelen of trainen met je hond heb je een schakelketting of halsband nodig. Hiervoor kun je kiezen uit een halsband, vaak gemaakt van nylon band of leer. Of je maakt gebruik van een ketting meer bekend als slipketting of wurgketting maar door ons aangeboden als schakelketting.

De keuze is reuze.

Er is een enorme verscheidenheid aan halsbandkettingen verkrijgbaar. Het grootste verschil is met name de materiaal soort waarvan een ketting is gemaakt.
Zo is er o.a.;

  • Stalenketting vernikkeld
  • Stalenketting verchroomd
  • RVS kettingen
  • RVS kettingen met zwarte coating
  • Messing kettingen
  • Curogan kettingen
  • En waarschijnlijk nog veel meer varianten.

In hoofdlijnen zien we 4 metaalsoorten, staal, goedkoop en minder slijtvast, RVS, roestvrij staal, sterk en slijtvast, Messing, een zacht metaal met toch een lange levensduur en Curogan een speciaal samengesteld materiaal voor honden die allergisch zijn voor de standaard metalen.

Lengte schakelketting

Welke maat schakelketting heb ik nodig?

Om tot de juiste maat te komen zijn er een aantal essentiële maten die u moet weten en/of meten.
De aangegeven afmetingen zijn altijd van ring tot en met ring Wat hier netto van overblijft als je er een ketting van maakt is de opgegeven maat -/- de diameter (ø)van 1 ring. Dit zal altijd ergens tussen de 2,5cm en 3,0cm liggen. Dus van een lengtemaat van 54cm met een ring diameter van 3 cm blijft dus een netto maat over van 51cm.
Niet alleen de hals maat is van belang ook het breedste punt van de kop, meestal over de oren gemeten, is van belang. De halsbandketting moet immers over de kop heen geschoven worden.


Voorbeeld:

De hals maat is 46cm en het breedste punt van de kop is 49cm dan is een halsbandketting van 50cm te klein want hier gaat dan nog de diameter van de ring vanaf, in ons geval 3cm, blijft er over 47cm. Dat is groot genoeg voor de hals maar niet groot genoeg om over de kop heen te krijgen. Een halsbandketting van 54cm is dan de juiste afmeting.

Zo meet je de juiste lengte


Het aanlijnen van een schakelketting.

Bij het aanlijnen kun je kiezen uit twee ogen. Bij het ene oog zal er een slip functie gaan werken, dat heeft niet de voorkeur. Het andere oog is de vaste aansluiting. Hiermee kan gewoon worden gewandeld, examen meegedaan worden en zelfs wedstrijden.

Lijn configuratie
Stel je eigen lijn samen met de lijn configurator van DOGgear

Gebruik van de slipstand.

De slipketting of wurgketting kent een hoop tegenstanders. Alleen de naam doet al het ergste vermoeden. We geven dan ook de voorkeur aan halsband ketting of schakelketting omdat deze kettingen ook op een andere manier gebruikt kunnen worden.

Omdat we niet willen (ver) oordelen belichten we alle manieren zoals de ketting gebruikt kan worden. De keuze ligt bij de geleider van de hond. Wel zijn we van mening dat als mensen ervoor kiezen de ketting als slipketting te gebruiken dit maar beter op de juiste manier kan gebeuren.

Waar goed op gelet moet worden is dat lange gedeelte van de ketting bovenlangs loopt.
Ga voor de hond staan, neus aan neus, met het oog van de ketting in uw linkerhand. Pak met uw rechterhand het andere oog, trek het oog omhoog boven het linker oog en laat de ketting rustig zakken door het linker oog. Pak daarna met uw rechterhand de ketting beet die u zojuist door het linker oog heeft laten zakken (en dus verbonden zit aan het rechter oog) en trek deze een beetje naar rechts. Schuif nu de ketting over de kop van de hond heen en voilà de ketting zit in de juiste positie voor diegene die met de hand aan de linker kant lopen.

Als je nu een correctie geeft en de lijn weer ontspant valt de ketting automatisch los, als je de ketting andersom doet bestaat de kans dat de ketting in een correctiestand blijft hangen.

Schakelketting in slipstand links

Voor- en nadelen van een halsband ketting.

Zoals alles wat we gebruiken hebben dingen voor- en nadelen. De grote voordelen van een halsbandketting zijn dat ze makkelijk in gebruik zijn, eenvoudig om te doen, geen verstikking van de vacht zoals bij halsbanden en bij het gebruik van de juiste schakel is de slijtage van de vacht minimaal. Dit komt eigenlijk alleen maar voor bij honden waarbij veelvuldig de correctie stand wordt gebruikt.
Nadelen zijn bij ondeskundig gebruik er ernstige schade bij de hond kan optreden. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Helaas geldt hetzelfde voor slippende jachtlijnen, anti trektuigen, halti’s, gentle leaders etc.. Iets om goed over na te denken dus

Schakelketting in slipstand rechts

Tot slot

Bij DOGgear hebben we een uitgebreid assortiment halsbanden en schakelkettingen. Van klein tot groot en van pup tot volwassen hond. Met de instructies zoals die hierboven omschreven staan heb je altijd de juiste maat. Bij de categorie “halsbanden en kettingen” vind je ons assortiment.

Protected by CleanTalk Anti-Spam